Husk på disse tingene før du kjøper hagemøbler

På jakt etter nye hagemøbler? Uansett hva du lander på, bør du først vurdere disse punktene:

  • Drenerer putene vann?
  • Er innmaten antibakteriell – eller vil det vokse sopp o.l. med tiden?
  • Hva slags påkjenninger er tekstilet beregnet på? Vurder slitestyrke og lysektehet.
  • Hvordan vasker man putene? Tåler de påkjenningene?

Materialvalg:

Metall i hagemøbler. De fleste hagemøbler benytter metall i en eller annen form, enten som hovedbestandel, eller som en ramme for andre materialer. Rottingmøbler har f.eks. en ramme av metall under den flettede tråden. Det benyttes i all hovedsak to ulike metall her: stål og aluminium. Aluminium vil aldri ruste, selv om det påføres skade i form av riper osv. Stål på den annen side, vil med årene ruste. Hvor lenge stål holder, vil avhenge av hvordan det er bearbeidet, hvilke forhold det utsettes for og om det oppstår riper eller skader i lakken. Uansett hvor god kvalitet stålet holder, vil det likevel før eller siden oppstå rust.

Puter til hagemøbler kommer i alle varianter, og både putetrekket, innmaten og søm på putene bør vurderes nøye.
Ting du bør være oppmerksom på er blant annet lysekteheten i tekstilet som puten er laget av. Seriøse aktører vil opplyse om hvor mange soltimer tekstilet er testet for å holde, før man må påregne falming. Enkelte tekstil som benyttes vil falme allerede etter kun få timer.
Tekstilet bør også være både smussbestandig og vannavvisende. Dette sikrer at putene er enkle å rengjøre om uhellet skulle være ute, og at de tåler en lett regnbyge uten å bli gjennomvåte.
Minst like viktig som putetrekket, er det som er inni putene: fyllet, eller skummet. Hvis du ønsker å la putene ligge ute hele sommeren, er det viktig at innmaten i putene puster, at det slipper vann gjennom, og at det ikke blir liggende vann igjen. Alt dette gjør våre puter, og vi sier derfor også at de er antibakterielle.
For at både putetrekk og innmat skal holde seg mest mulig tørre, og tørke fort opp dersom det kommer mye regn, er vi også avhengige av ventilasjon. Om puten ligger på et tett underlag vil den ikke tørke opp. Det er derfor våre møbler har flere hull i sitteplaten under putene, slik at luften vil kunne sirkulere inn gjennom bunnen av puten, og på den måten hurtig tørke opp all resterende fuktighet.

Vedlikehold er også noe du bør vurdere. Hvor mye tid ønsker du å bruke på dette i løpet av en sesong? Enkelte materialer er enklere å rengjøre enn andre. Våre metallrammer i lakkert aluminimum er jevne og svært enkle å rengjøre med kun en klut og litt mildt såpevann. Det er ingen kriker og kroker som krever ekstra innsats. Putetrekkene kan vaskes på samme måte, gjerne med en myk børste. Om du ønsker, kan de også tas av og vaskes i maskin på 40 grader.

Oppbevaring er for mange en utfordring dersom man ikke har stor garasje eller en ekstra bod. Møblene våre kan stå ute hele året om du ønsker det, så lenge du tar noen forhåndsregler. Møblene bør plasseres slik at de står relativt snøfritt, f.eks. under halvtak. Det er også viktig at møblene får puste, så la de heller stå åpent enn under en presenning. Dette gjør bare mer skade, ved at fuktighet blir innekapslet og tærer gjennom vinteren.

Du finner mer informasjon om våre møbler på våre nettsider eller hos din nærmeste Sundays-forhandler.